//--> //--> -->

Prijava / odjava


Ste pozabili geslo?
Projekt Medimedo Natisni
sreda, 01 april 2009

V petek, 03.04.2009 se je na naši šoli odvijal projekt Medimedo. 

Medimedo je prostovoljen, neprofiten projekt, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije (DŠMS) in Društva študentov medicine Maribor (DŠMM). Idelja za ta projekt je nastala pred več leti, ko so nemški študentje medicine ugotovili, da ima veliko otrok negativen odnos do zdravnika in zdravstvenega okolja. Glede na to, da je stanje pri nas podobno, so se tudi slovenski študentje medicine novembra 2001 odločili in izpelajli projekt Medimedo.

Na naši šoli je bil izpeljan za učence 1. razredov.

Projekt je bil izpeljan tako, da smo ta dan preuredili prostor v mali telovadnici v Bolnišnico Medimedo ali z drugimi besedami Zdravstveni dom za igračke:

• ČAKALNICA
Študentje so otroke pripravili na pregled tako, da so se z njimi pogovarjali o človeškem telesu, obisku pri zdravniku, vrstah zdravnikov in nekaterih preiskavah in posegih, ki jih otroci že poznajo. Otroke so nato zdravniki odpeljali v svojo ordinacijo.

• ZDRAVNIŠKA AMBULANTA
V ambulanti so otroci najprej predložili zdravniku zdravstveno izkaznico bolne igrače, ki so jo sami izdelali v šoli. Zdravnik je nato poizvedel nekaj osnovnih podatkov o igrački (o imenu, bolezni in predhodnih težavah, o najljubši hrani igračke, itd...). Otroci so jo opisali, zdravnik pa je nato opravil splošni pregled z osnovnimi pripomočki (termometer, stetoskop, palčka, lučka...), ki so jih lahko uporabljali tudi otroci.

• ZOBOZDRAVSTVENA AMBULANTA
Medimedo zobozdravniki so otrokom najprej prikazali pravilno umivanje zob na posebni lutki z zobmi. Nato so jim predstavili zdravniški pribor, jim razložili kako se uporablja in jim ponudili, da sami poskusijo delati z njim. Tudi v zobozdravstveni ambulanti, tako kot v zdravniški, se je opravil splošni pregled igračke in zdravljenje njene bolezni.

• RENTGEN
Za vse nerodne igračke, ki so med igro padle in si zlomile tačko, za vse kače, ki so se zaplezale in si zlomile rep in za vse slončke z zlomljenim rilcem je bil na vojo rentgen, kjer so preverili, če je kost res zlomljena ali gre samo za zvin.

• OPERACIJSKA DVORANA
Igračke, ki so hudo zbolele in jim splošni Medimedo zdravnik s svojimi metodami in pripomočki ni mogel pomagati so  napotili v operacijsko dvorano, kjer jih je kirurg uspaval in nato operiral.

• LEKARNA
Lekarno so vodili študenti farmacije. Po pregledu so otroci odšli z receptom v lekarno, kjer so dobili bonbon, liziko, piškot, sadje, ki je poleg namišljenega zdravila za igračko, otroku pomenil tudi nagrado za pogumen obisk pri zdravniku.

Otroci so si ob seznanjanju z osnovnimi zdravniškimi preiskavami in raznimi zdravniškimi pripomočki zgradili temelje zaupanja med zdravnikom in bolnikom.  Študentom se zahvaljujemo za njihovo sodelovanje. Bilo nam je lepo.

Za aktiv 1.razredov: Miranda Novak

   Image    Image

   Image    Image

   Image    Image

   Image