//--> //--> -->

Prijava / odjava


Ste pozabili geslo?

Živi zaznamki

Pravkar prisotni

Statistika od 1.5.07 dalje

Člani: 69
Novice: 1964
Povezave: 0
Obiskovalci: 8043556
OŠ Sežana v projektu izdelave najdaljšega mozaika na svetu - "To be together" Natisni
četrtek, 12 julij 2018

Kaj se je v letošnjem šolskem letu v tem zanimivem projektu dogajalo lahko preberete v sledečem poročilu.

V mesecu maju smo od petka, 18. 5., do nedelje, 20. 5. 2018 gostili učence in učitelje iz Osnovne šole Vela Luka. Srečanje je vključevalo slavnostno odprtje mozaika, ki je nastal pod budnim očesom in mentorstvom svetovno znanega kiparja Anteja Marinovića. Odprtje mozaika je spremljal kulturni program, ki so ga pripravili učenci OŠ Srečka Kosovela Sežana v sodelovanju z gosti iz OŠ Vela Luka.

Potrudili smo se tudi, da so naši gostje  iz Dalmacije z obiskom Krasa dobili vpogled in uživali v naši  bogati kulturni in ljudski dediščini ter tradiciji. Tako smo jih prvi dan sprejeli na šoli ter jim z vodenim ogledom predstavili  Botanični vrt Sežana, nad pestrostjo rastlin v njem so bili učenci navdušeni. Sobotno jutro se je pričelo slavnostno, in sicer z odprtjem mozaika. Dogodka se je udeležilo tudi veliko staršev in predstavnik občine. Po odprtju so učenci naše šole  v sodelovanju z gostujočimi učenci iz Vele Luke sestavili heterogene skupine, v katerih so skupaj načrtovali osnutke za najdaljši mozaik na svetu. Po izčrpnem in kreativnem ustvarjanju smo se odpravili na ogled nekaterih naših bližnjih krajev. Obiskali smo Kobilarno Lipica, ki je bila za naše goste zelo zanimiva, saj so si ogledali predstavo konjev. Pot smo nadaljevali proti znamenitemu kraškemu Štanjelu. Na gradu smo si ogledali Spacalovo galerijo in muzej kraška hiša, ki nam ga je predstavila Vlasta Markočič. Uživali smo v sprehodu po Ferrarijevem vrtu in razgledu na kraško in vipavsko pokrajino. Izlet smo zaključili z vožnjo po komenskem krasu preko Italije do Vejne Monte Grise, kjer smo s pogledom na delček našega morja zaključili prekrasen in poučen izlet. 

Tako smo v sredo, 30. 5. 2018, peljali 24 učencev na ekskurzijo v Velo Luko na Korčuli. Ko smo s trajektom iz Splita prispeli v Velo Luko, sta nas tam toplo sprejela idejni vodja projekta Ante Marinović in naš nekdanji župan Občine Sežana Miroslav Klun, ki je zaslužen za čudovito vez, ki smo jo stkali z Osnovno šolo Vela Luka. Za naše učence so pripravili pester in zanimiv program, preko katerega so spoznavali zanimivo tradicijo in kulturo otoškega življenja. Druženje smo že isti dan pričeli s skupno prireditvijo, na kateri so nastopili tudi naši učenci. Šolska folklorna skupina pod mentorstvom Veronike Norčič je korčulskim prijateljem zaplesala nekaj naših tradicionalnih ljudskih plesov, veloluška učenka pa nas je nasmejala s svojo gledališko točko. Med prepletom različnih glasbenih točk smo pri zadnji tudi vsi skupaj zaplesali. Temu je sledilo slavnostno odprtje mozaika v preddverju njihove znamenite največje kamnite šole v Dalmaciji. Čudovit večer smo zaključili z ogledom preskakovanja ognja iz smilja in večernim kopanjem v morju. To je stara poganska navada, namenjena otrokom in simbolizira čiščenje duha.

Po prijetnem družabnem večeru je sledil ogled otoka Korčula z jadranjem v mestu Brna, vožnja z ladjico in ogled zgodovinskega mesta Korčula. Med drugim smo obiskali tudi prostore nekdanje tovarne Ambalaža, v kateri se mladi danes družijo in ustvarjajo. V njej nastajajo tudi mozaiki, ki so segmenti za splet najdaljšega  mozaika na svetu. Tam so tudi spretni prsti naših učencev z izdelavo svojega mozaika pustili svoj pečat, ki bo del skupnega spleta. V že poletnem vzdušju smo zaključili druženje pri gospodu Miroslavu Klunu in njegovi ženi, ki sta poskrbela, da smo ohlajeni od čudovitega čistega morja in dobro okrepčani šli na večerno pot domov.

Polni lepih utrinkov in novih doživetij smo se v petek, 1. 6., vrnili domov. Druženje s korčulskimi prijatelji je pustilo globoke sledi v nas, zato se bomo tudi v prihodnje trudili, da bomo skupaj z njimi še sodelovali. Da smo lahko del te uspešne zgodbe doživeli, se zahvaljujemo našim sponzorjem:  Občini Sežana, Nomagu d. d., Hotelu Prunk, Botaničnemu parku (Komunala – KSP d. d.),

Sodexu d. o. o., Javnemu zavodu Komenski Kras Štanjel, Vlasti Markočič iz Štanjela (kraška hiša), A-konturi Milovanu Matkoviču, Kamnoseštvu Tavčar, Skatu d. o. o., Birosistemom d. o. o., Avtomatic servisu in akademskemu kiparju Milenku Kočevarju.

Hvala vam.

Veselimo se novih izzivov z odpiranjem obzorja in širine duha.

Avtorice članka: Ljubica Benčič, Nuša Lederer Pangos, Maja Mržek

Foto: Nuša Lederer Pangos

Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
 


 

 

 

eTwinning šola

 

Kulturna šola


 

Erasmus +


Shema šolskega sadja

Šolski Ekovrt

 


 

Znak programa Šolski ekovrtovi,
ki ga izvaja Inštitut za trajnostni razvoj.

ŠPORTNA BLOGOSFERA

 

 

Vreme

Projekt e-šolstvo