//--> //--> -->

Prijava / odjava


Ste pozabili geslo?
Otroški in šolski parlament Natisni
sreda, 14 marec 2018

V torek 13.3. 2018 je potekal že tradicionalni otroški parlament, ki ga v OŠ Srečka Kosovela Sežana izvajamo na pobudo Zveze prijateljev mladine Slovenije. Letošnja tema »ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEM « je bila izbrana na lanskem nacionalnem otroškem parlamentu, ki sta se ga udeležila tudi dva učenca naše šole.

Priprave na otroški parlament so potekale že več mesecev pri urah oddelčne skupnosti, večinoma med učenci od 4. do 9. razreda. Razredniki so skupaj z učenci organizirali različne delavnice. To pomembno tematiko so na parlamentu predstavili na različne načine in sicer v šaljivih skečih, računalniških predstavitvah, anketah ter v izčrpnih poročilih.

Mladi parlamentarci so se v svojih prispevkih dotaknili predvsem naslednjih tem: življenje in delo na šoli, šola nekoč in danes, primerjava šolskih sistemov v različnih državah in razmišljanja o šoli po svojem okusu. Naj navedem nekaj njihovih ugotovitev.

V šoli so pohvalili dobro opremljene učilnice, različne dneve dejavnosti, prijaznost vseh delavcev šole in dobre razlage učiteljev. Želijo si pa rekreativne odmore oz. prostor za tekanje in v jedilnici manj hrupa, več dodatkov pri kosilu, lažje torbe … V preteklosti so bili v šolah hujši vzgojni ukrepi kot so danes, prav tako je bilo manj učnih pripomočkov. Včasih je bila avtoriteta učiteljev večja, učenci so imeli manj dejavnosti, vendar več oblik dela, kjer so se razvijale ročne spretnosti. Pri primerjavah šolskih sistemov so ugotovili, da je naš šolski sistem v primerjavi z nekaterimi državami bolje organiziran (to velja tudi za šolsko prehrano, ki je ponekod ni). V nekaterih državah začne pouk kasneje, kar bi kazalo razmisliti tudi v naših šolah. So pa imeli učenci veliko idej kako bi izgledala šola po njihovem okusu: več zabavnih izbirnih predmetov (ki ne bi bili ocenjeni), nekoliko krajše ure in daljši odmori, združitev predmetov (bio, kem, fiz) v naravoslovje, odmor za kosilo po peti uri, neocenjevanje nekaterih predmetov (LUM, GUM, ŠPO), več praktičnega učenja v šoli in učenja v naravi. Vsekakor so učenci podali kar veliko idej o katerih bi veljalo razmisliti v prihodnje.

Tem zanimivim spoznanjem in idejam so (poleg vodstva šole, šolske svetovalne službe, nekaterih učiteljev in mentorjev) prisluhnili še nekateri gostje: iz Občine Sežana (go.Tanja Ravbar), iz ZD Sežana (go. Martina Furlanič in Branka Žežlin) ter iz Medobčinskega društva prijateljev mladine Sežana go. Ana Pangos.

Delegacija mladih parlamentarcev bo svoje misli in ideje prenesla na medobčinski otroški parlament, ki bo 22. marca v Hrpeljah.

Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!

Mentor SUŠ: Danilo Ravbar