//--> //--> -->

Prijava / odjava


Ste pozabili geslo?
4. oktober – Svetovni dan živali Natisni
petek, 13 oktober 2017

V učnih načrtih zadnjih let so živali le malokrat obravnavane. Zato smo se 04.10.2017, ob Svetovnem dnevu živali, pri pouku NAR in RAN pogovarjali o življenju in pravicah prostoživečih - divjih živali, o živalih, ki jih gojimo za prehrano in o hišnih ljubljenčkih. Prav teh imamo odrasli, predvsem pa otroci, vedno več... 

V času tehnologij in virtualnega sveta morda ljubljenčki zapolnijo vrzel, ki jo čutimo zaradi pomanjkanja stikov z resnično naravo. Sprehodi z ljubljenčki po mestu in parkih »nadomestijo« potepanja po travnikih in gozdovih, nudijo pa tudi možnost druženja s prijatelji - prav tako lastniki živali - ljubljenčkov.

Zagata nastane, ko se ljubljenčka naveličamo, ko postane prevelik, ko gremo na dopust…Marsikaterega spustimo v naravno okolje, kjer hitro postane plen ali pa se novim razmeram prilagodi, se razmnožuje in ogroža »domorodne« vrste divjih živali. Pravimo, da postane »tujerodna vrsta, invazivni organizem«. Problem teh živali postaja v Sloveniji in v svetovnem merilu vedno večji. Zato je pomembno, da se o tem pogovarjamo, da otroke ozaveščamo o ogroženosti domorodnih divjih živali.

Na ta dan so učenke in učenci risali živali po svoji izbiri. Pri tem so bili presenetljivo uspešni, izkazali so se kot dobri opazovalci in odlični risarji. Zato smo njihove risbe, skupaj z besedilom o zavarovanih in invazivnih živalih, razstavili v večnamenskem prostoru šoli.

Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!

Vilma Colja