//--> //--> -->

Prijava / odjava


Ste pozabili geslo?

Živi zaznamki

Pravkar prisotni

Prisotnih: 1 gost.

Statistika od 1.5.07 dalje

Člani: 68
Novice: 1853
Povezave: 0
Obiskovalci: 7543035
»Misli globalno, jej lokalno« Natisni
torek, 01 avgust 2017

V letošnjem šolskem letu 2016/17 smo se na OŠ Srečka Kosovela Sežana pridružili številnim vrtcem in osnovnim šolam v Sloveniji, ki so vključeni v dejavnost Šolski ekovrt v okviru mednarodnega projekta EAThing 2015. V sodelovanju z učitelji in mladino iz cele Evrope se ta ukvarja s problematiko globalnega trajnostnega razvoja. Cilj projekta “EAThink 2015 – misli globalno, jej lokalno” je okrepiti kritično razumevanje in delovanje mladih ter učiteljev glede globalnih razvojnih izzivov, še posebej glede prehranske varnosti in neodvisnosti, trajnostnih prehranskih sistemov ter malih kmetij.

Za ta namen smo na novo uredili atrij, tj. zunanji prostor med prvo triado in knjižnico, saj šolski vrt in učilnica na prostem omogočata velike možnosti za izvajanje različnih oblik aktivnosti v okviru rednega pouka, pouka v naravi in organizacije izven šolskih aktivnosti, koristnega preživljanja prostega časa ter osvajanja novih znanj v zdravem okolju. Šolski vrtovi lahko postanejo mesto za osvajanje novih znanj, veščin in navad.

V projektu so sodelovali učenci 2. in 3. razredov, in sicer v okviru interesne dejavnosti šolski ekovrt in v projektu Brinjevkinih delavnic.

Povezovali smo se z ekološko kmetijo Brinjevka, vrtnarijo Mahnič iz Grahovega Brda ter podjetjem Sodexo.

V atriju so bila izvedena večja gradbena dela, postavljene so bile visoke grede in celoten prostor je bil primerno urejen. V vrt smo posadili tudi sadno drevje in grmovnice. Vseh dejavnosti po predvidenem planu še nismo realizirali. Čaka nas še vzpostavitev učilnice na prostem, ureditev peskovnika ter postavitev kamnitega korita z vodo.

Z učenci smo po skrbno načrtovanem programu trajno oziroma sezonsko zasadili grede. Del vrta je tako namenjen zeliščem, večji del pa zelenjavi. Urejali smo tudi okolico šole, zasadili trajnice, cvetlice in obrezovali rožmarin. V času, ko je vrt miroval, smo z učenci izvedli različne delavnice. V učilnici smo se posvečali teoriji. Spoznavali smo načela zdravega - ekološkega kmetovanja in vrtnarjenja ter prednosti doma pridelane hrane. Izdelovali smo izdelke iz naravnih materialov, oblikovali eko kotiček, pripravljali semena, spoznali setveni koledar, spoznali teoretična izhodišča pri pripravi kompostnika, skrbeli in opazovali ptice. Veliko časa smo namenili zdravemu načinu življenja in zdravi prehrani pri nas oziroma odnosu globalnega trga do hrane in prehrane. Ves čas smo spoznavali in se trudili upoštevati pravila varnosti pri delu.

Posevke smo opazovali od zasaditve do osemenitve. Nekatera semena bomo za naslednje leto pridelali sami. Z učenci in učiteljico sodobne priprave hrane smo posušili in pripravili zelišča, ki jih bomo ponudili na sejmih in v projektu »Drobtinica«. Višek oz. pridelano zelenjavo pa smo dvakrat pripravili na kuharski delavnici. Zadnji teden pouka smo v veliko zadovoljstvo vseh postregli učencem in učiteljem z kumarično in zeleno solato. V solati smo pripravili mlado naribano zelje. Pridelali pa smo že tudi prve hrustljave paprike.

Nadebudni vrtnarji se v pričakovanju novih izzivov in dosežkov veselimo prihodnjega šolskega leta.

 

Besedilo in foto: Vesna Perhavec in Ljubica Benčič

Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!

 

 

 

 

Shema šolskega sadja

Šolski Ekovrt 

Znak programa Šolski ekovrtovi,
ki ga izvaja Inštitut za trajnostni razvoj.

ŠPORTNA BLOGOSFERA

 

 

Vreme

Projekt e-šolstvo