//--> //--> -->

Prijava / odjava


Ste pozabili geslo?
Mednarodna razstava Igraj se z mano Natisni
ponedeljek, 22 maj 2017

V torek 16. 5. 2017 je v jedilnici potekala prireditev ob otvoritvi mednarodne likovne razstave Igraj se z mano. Na prireditvi so se predstavili učenci različnih razredov podaljšanega bivanja in učenci, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet italijanščino v 4. razredu. Prireditev sta povezovali devetošolki, ena od njiju je učenka s posebnimi potrebami (gibalno ovirana).

 

Mednarodno festivalsko leto 'Igraj se z mano', ki poteka v okviru Centra Janeza Levca Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije, zajema veliko število mednarodnih dogodkov, namenjenih širitvi ideje o inkluziji oziroma vključevanju otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v širšo družbo. Njihov cilj je organizacija dejavnosti, kjer se skozi različne aktivnosti brišejo meje med osebami s posebnimi potrebami in ostalo populacijo.

Mednarodna potujoča likovna razstava 'Igraj se z mano' predstavlja pomemben element v zgodbi o inkluziji, ki jo gradijo že od leta 2007. V sklopu potujoče razstave se na pot po Sloveniji in tujini podajo likovna dela, ki jih vsakoletno prejmejo na Mednarodni likovni natečaj 'Igraj se z mano'. Po osrednjem Mednarodnem kulturno likovnem dogodku 'Igraj se z mano', ki se februarja odvija v Cankarjevem domu, razstava v različnem obsegu zaokroži po šolah, vrtcih, knjižnicah, mladinskih centrih in drugih ustanovah.

Ga. ravnateljica je na začetku prireditve prijazno pozdravila navzoče, še posebej je prijazne besede namenila gostom (upokojenkam iz Doma upokojencev Sežana in članov društva Sožitje), predstavila namen druženja in zaželela užitek ob spremljanju nastopov naših učencev. Prireditev je bila pestra, prepletalo se je petje pesmi, ples in recitacija pesmi Nesem sončnico na rami učencev, ki imajo vsaj enega od staršev druge narodnosti. Vsi navzoči smo prisluhnili tudi pevskemu zboru Vesela jesen iz Doma upokojencev, ki so doživeto zapeli tri ljudske pesmi. 

Po nastopu so sledile še likovne delavnice (izdelovanje sončnice, mavrice in knjižnega kazala) in krasitev panoja z likovnimi deli. 

Za zaključek pa še nagrajena pesem o drugačnosti. 

 

Drugačnost


Težko je,

če si drugačen,

ko ves svet misli,

da si popačen.


Občutek imaš,

da se vsi iz tebe norčujejo.

Občutek imaš,

da te vsi čudno pogledujejo.


Kaj sploh pomeni biti drugačen?

Zakaj ta občutek v srcu je potlačen?

Nihče se iz tebe zares ne norčuje,

nihče se zares tebi ne posmehuje.


Vsi smo enaki,

a vseeno različni.

Vsi smo junaki,

a včasih dvolični.


Ne sodi knjige

samo po platnici,

poglobi se raje

in v oči poglej resnici.


Roko podaj

prijatelju naproti,

tako ti bo lažje

na življenjski poti.

Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!
Odpri sliko!