//--> //--> -->

Prijava / odjava


Ste pozabili geslo?
Raziskovalno delo na Osnovni šoli Srečka Kosovela Sežana Natisni
četrtek, 19 maj 2016

Skupina učencev 9. razreda pod mentorstvom Tanje Pangerc Žnidaršič smo se odločili, da bomo raziskali, kako so včasih pridelovali ječmenovo kavo. Za raziskavo smo se odločili, ker smo v pogovoru z učiteljico ugotovili, da o ječmenovi kavi in o pridelavi ječmena zelo malo vemo.

Skupaj smo sestavili anketo o pridelavi ječmena in ječmenove kave. Z anketo smo se odpravili v Dom upokojencev Sežana. Poleg zanimivih dejstev, nam je v spominu ostalo, da so iz ječmena izdelovali tudi pivo. Med spoznavanjem raznih opravil, ki so jih včasih morali narediti, da so prišli do surovin, se nam je porodila ideja, da bi se v njih tudi sami preizkusili. Odločili smo se, da bomo ječmen sami posejali.

Z vaščanom iz Merč smo se dogovorili, da nam je odstopil del njive. Njivo, ki je bila zatravljena, nam je preoral. Posejali smo jo v soboto, 10. 10. 2015, saj sta bila vreme in čas za setev primerna. Mentorica je prinesla seme in se dogovorila z gospodom Radom Perhavcem, da nam je pokazal osnove sejanja. V sejanju smo se vsi preizkusili in za prvič nam je kar šlo. Za konec nam je gospod Ciril Seražin njivo še pobranal. Ob pogovoru z vaščanom nam je ta ponudil divji hmelj, ki bi ga lahko uporabili, da bi naredili pivo iz ječmena. Ponudbo smo sprejeli in hmelj nabrali. Tako smo se razdelili na dve skupini. Nik Brcar in Jean Mark Solomun sta raziskovala ječmenovo kavo, Matej Svetina, Nina Svetina in Špela Poljšak pa smo spoznavali osnove izdelovanja ječmenovega piva. V obeh skupina smo se odločili, da bomo poleg teoretičnega dela izvedli tudi praktičen del. Začela je skupina, ki je izdelovala pivo, saj je postopek izdelave piva precej daljši od postopka izdelave kave. Pivo smo varili v šoli. Ječmen smo najprej skalili, pri tem se je škrob, sestavljen sladkor, pretvoril v enostavne sladkorje, ki jih lahko glive kvasovke uporabijo. Nato smo ječmen zmleli in skuhali v destilirani vodi ter vse skupaj precedili, da smo dobili tekočino imenovano sladica. Sladico smo dodatno kuhali s hmeljem, ki služi za aromo in kot konzervans. Nastalo sladico smo dali v fermentorje, ki smo jih naredili iz plastenk. V fermentorje smo dodali kvasovke, ki so povzročile alkoholno vrenje.

Naš cilj je bil ugotoviti, kako različni sevi kvasovk vplivajo na kakovost piva, zato smo pri fermentaciji uporabili tri različne seve kvasovk, in sicer vinske, krušne in pivske kvasovke. Ko je bilo pivo narejeno, smo organizirali degustacijo za starše in učitelje. Z degustacijo smo pridobili ocene posameznih vzorcev piva. Za boljšo primerjavo smo dodali še kupljeno pivo. Z ocenami smo ugotovili, kako različni sevi kvasovk vplivajo na kakovost piva. Pivu je primanjkovalo predvsem alkohola in nekoliko CO2,vendar smo bili za prvič s svojim pivom zadovoljni. S praktičnim delom je pričela tudi skupina, ki je preučevala ječmenovo kavo.

Njihov cilj je bil ugotoviti, kako vpliva čas praženja ječmena na okus kave. Ječmen so pražili različno dolgo, in sicer 5, 10, 15 in 20 minut. Nato so ječmen zmleli in iz njega skuhali kavo. Tudi oni so pripravili degustacijo. Kavo so ponudili z mlekom in brez njega.

Degustatorji so pohvalili vse vzorce kave, najbolje pa so ocenili kavo iz ječmena, ki se je pražil 20 minut. Nekaj posebnega je bila kava iz ječmena, ki se je pražil 5 minut, saj je bila bolj kot kavi podobna ječmenovem zdrobu. Učenci obeh skupin smo naredili raziskovalni nalogi in ju zelo uspešno predstavili na tekmovanju Mladih raziskovalcev Slovenije v Kopru. Uvrstili smo se na državno tekmovanje, ki bo v Murski Soboti. V prihodnje pa nameravamo svoje izdelke še izboljšati in uspešno pridelati svoj ječmen.

Špela Poljšak

Odpri sliko!
Odpri sliko!